понедељак, 23. март 2020.

Saddayah - Apopheny of Life / Tableau Mort - Veil of Stigma. Book I: Mark of Delusion

Пише: JZ Navoj.

Apopheny of Life
Loud Rage Music
Saddayah је death metal бенд из Румуније који постоји од 2013. године и поседује једино овај, осредње моћан full length албум. На Apopheny of Life преовладавају песме спорог и средње-брзог темпа (који, чини ми се, доминира). Не превише технички захтевна свирка, али ни монотона. Одлична је гитарска бас артиљерија.

Прича је махом већ до сад виђена: бенд са неспорним музичким умећем, више година постојања и издање које је коначно објављено. Још један у низу death metal бендова, значајан на локалном нивоу, али ништа што би могло нечим посебним да исплива из мора и пробије локалне границе неким себи својственим шмеком.

Veil of Stigma. Book I: Mark of Delusion
Loud Rage Music
Veil of Stigma. Book I: Mark of Delusion се може укалупити у black метал тзв. другог таласа и је махом спорог до средњег темпа. Из промо материјала сазнах да је у питању мултинационални састав, са највише индувидуа из Румуније, иако је стациониран у Енглеској. Веома ефектне промо слике за бенд black метал усмерења. Некакви corpse paint зомбији у свештеничким одорама - мало подсећа на Batushka стил. Текстови су ортодоксне тематике. Прво преслушавање ме је оставило потпуно незаинтересовано, а скоро и свако следеће. Није помогао ни тај ефектан визуелни изглед чланова.

За музику се не може рећи да је досадна, али је некако нејака и лоше продуцирана, са лоше наснимљеним бубњем, који подсећа на звук лоше програмираног бубња. Вокал је махом једноличан, али својствен овом правцу метала. Када се узме у обзир да је ово још једна верзија давно испричане приче black метала, да ништа ново није речено, па и да је то што је речено слабашно, добије се само још једно издање у мору других добрих, бољих или лошијих. Бенд би морао поред визуелног да поради и на музичкој јединствености и препознатљивости на неком следећем остварењу да би оставио неки бољи утисак.