среда, 04. септембар 2019.

Ordinul Negru триптих

Пише: JZ Navoj.

Lifeless (2008)

Ово је соло албум кога музички и текстуално потписује Fulmineos. Атмосферични, мелодични, херметични black metal спорог темпа а богате зимске меланхолије. Ordinul Negru су ми и раније ушли у видокруг из два разлога: у питању је комшијска Румунија, плус назив бенда ме јако подсећа на култну Neguru Bunget. У питању је реиздање албума, а јако је незгодно радити рецензију сада, 11 година касније, њиховог четвртог по реду издања. Може се рећи да је аутор успешно пренео Lifeless(ness) – беживотност кроз коју нас води преко сат времена. Самоћа, ноћ, колиба у шуми или осећај да се налазите у колиби у шуми, туга и све упаковану у горе наведу меланхолију, са вокалом који запомаже у даљини. Да је албум нешто што ће да вас распамети - дефинитивно то није. Чињеница је да сада нико од нас више нема времена да заиста слуша музику с пажњом. Те 2008. је, знам, ово било бар за нијансу боље. 

Nostalgia of the Fullmoon Nights (2011) 

Још једно реиздање и враћање у 2011. годину, када је Ordinul Negru још увек био one man band. Моћније издање од горе рецензираног и у музичком и у вокалном извођењу. Музика је бржа, живља, разноликија. Вокал се протеже у ширем распону black metala, а има и примеса чистог вокала у једној нумери. Зимска атмосфера још више обилује албумом у односу на Lifeless. Док вас албум води кроз носталгично путовање, не очекујте да ћете чути никакву новину коју већ нисте чули ако сте поштовалац овог жанра. Импонује да је све снимљено и продуцирано на бољем нивоу од претходног као и да је све за класу моћније урађено. Албум има пар лепих мелодичних деонице које смире ситуацију а онда улети вокал таман када треба. Nostalgia of the Fullmoon Nights је као и његов претходник прилично тежак у 2019. години, тако да није нешто на шта бих даље трошио своје време. Неспорно је да је ово један вредан бенд са доста издања и (претпостављам) базом тврдокорних фанова у својој земљи.

Faustian Nights (2018)

Осми студијски албум из друге (нове) ере Ordinul Negruа је објављен прошле године, а бенд више није соло пројекат већ се састоји од 4 индивидуе. То је сама по себи битна чињеница што то се и те како осећа у звуку. Као да то није исти бенд, али у позитивном смислу. Ако постоји нешто што се може назвати трећи талас black metala, ја бих ово сврстао у ту категорију. Делује као да је румунска четворка желела да уради нешто чиме ће померити мало правац и у чему се свакако успело. Музика је веома квалитетна и разнолика, снимљена и продуцирана на највишем нивоу. Није више толико херметична, тешка, једнобазна и монотона. Најзрелије издање бенда коме вреди дати шансу. Иако сам тврдокоран за неке зацртане шаблоне black metala, свидео ми се овај покушај да се буде оригиналан. Овај поджанр константно еволуира и путем њега се још много тога може рећи. Ако сте фан black metala обавезно преслушајте овај Faustian Nights. Издање је краће од горе наведених, лако се преслушава и довољно је другачује од гомиле сличних објављених дуги низ година уназад.