среда, 07. фебруар 2018.

Kombo #40

Piše: Ivana Oštreljanović

Nyx
:
Hairesis
Italijanski black metal bend Nyx je sa debi albumom Hairesis je svetlost dana ili, bolje rečeno - crnilo noći,  2014. godine zahvaljujući ukrajinskom Vacula Productions i ruskom Satanath Records. 3 Italijana su iznedrila 11 sirovih, melodičnih, mračnih pesama obavijenih mračnom atmosferom, agresivnih i poprilično brzih sa retkim, sporijim i teškim growlom ispraćenim deonicama i na moje iznenadjenje sa veoma visokim kvalitetom zvuka. Ko voli melodičnost i u isto vreme brzinu i mračnost grublje režeće vokale sa prstohvatom growla u ovom žanru treba da presluša ovo! Basista je skoro napustio bend, dok ostali članovi spremaju album koji će biti izdat ove godine, što ću svakako čekirati. 8/10.

Opus Diaboli: Black Light of Destruction
Stvar koja mi nije legla, mislim da će ljubitelji depresivnog bleka uživati u ovome. Sama ideja ovde nije loša, ali retke deonice su zanimljive. Jauci i dreka iz duše itekako prenose emocije, dok vlada tipična depresivna atmosfera. Svakako je interesantno kada se na sve prethodno dodaju, pa nazovimo to clean vokalima. Ipak, nije moja šolja čaja. S mukom preslušan album na kraju me je ostavio sa dobrih desetak minuta gledanja ćutke u plafon sa pitanjem koje je odjekivalo u lobanji: "Šta se upravo desilo?!". Predlažem da preslušate i sami proverite moje tvrdnje - možda baš vama legne. 5/10.

Pestkult: Soul Collector
Hej, ljubitelji blacka i rock ‘n’ rolla: nemački Pestkult prezentuje izdanje Soul Collector, delo prljavog black ‘n’ rolla! Inače ovo je njihov prvi album i izdat je 2015. Živahan thrashy/punky ritam, zanimljiva kombinacija sa vokalima, dok su na drugoj stranu bubnjevi na nekim numerama veoma naporni za slušanje. Bend ima specifičan stil zajedno sa semplovima, vokalom, old school produkcijom, artworkom i samom atmosferom. Jedino na čemu bi (možda) mogli malčice da porade je bolja produkcija. 7/10.

Sacrilegious Impalement: First Three Nails
Ovaj finski black metal bend je 2015. objavio kompilaciju koja sadrži 9 numera sa nekoliko starijih izdanja: Demo 2006, Sacrilegious Impalement EP iz 2007. i World in Ashes iz 2008. godine. Mešavina pesama na kompilaciji su čista blasfemija! Klasična režeća rifaža, doboš i blastovi kuju eksere svakim udarcem žustriji sa grubljim scream-ovima. Stvari se toliko razlikuju da se ponekad zapitah i proverih slušam li još uvek isti bend. 7/10.

Taiga: Cosmos
Ljubiteljima atmosferičnog depresivnog bleka, ukoliko su nepoznati sa bendom, ovo izdanje će biti prava poslastica. Ceo album je mračna, spektakularna kompozicija obavijena tužnim ambijentalnim melanholičnim slojem sa vokalima poput kakvog mučenika koji prenosi svoja osećanja. Albumu Cosmos definitivno vredi posvetiti vreme i prepustiti se istom. Zajedno sa artwork-om, izdanje dobija 9/10.