недеља, 28. јануар 2018.

Kombo #37


Khiral: Chained
Finski death thrash metal sastav Khiral svojim prvim albumom Chained ne donosi ništa što već ranije nismo imali prilike da čujemo. Pesme su nešto melodičnije nego što bi se očekivalo za pomenuti žanr, vokal varira izmedju growla i screama, nekih ekstremno brzih deonica na ovom albumu nema, dok na momente možemo čuti i neka krajnje moderna metal rešenja. Što se sviračkog umeća tiče ono je očigledno (ili bolje reći - uhoslušno) sasvim prosečno, na albumu nema virtuoznih solaža, kao ni ritmova koji bi vam pomutili razum. Produkcija je sa druge strane na prilično visokom nivou, ali složićete se, to u današnje vreme ni ne predstavlja neki problem, a posebno ne bendovima iz razvijenijih zemalja. Svi instrumenti se čuju čisto, jasno i precizno. Sve u svemu ovo definitivno nije album koji će proslaviti Khiral, ali je sasvim dobar i pristojan početak karijere, za svoje mesto na metal sceni bend će tek morati da se izbori a nama ostaje da se nadamo da će bend u budućnosti napredovati i da će njihova karijera ići uzlaznom putanjom. 6/10.


Verikalpa
: Taistelutahto

Verikalpa je finski folk metal bend koji sebi još pridodaje i epitet troll-beer. Hm, što mi to nešto zvuči poznato. Elem, šalu na stranu i pokušajmo da na 37 minuta (koliko traje album) zaboravimo da smo ikada čuli za finski kult zvan Korpiklaani. Ono što čujemo na ovom albumu su poletne, melodične pesme ispresecane folk melodijama odsviranim na klavijaturama sa zvukom harmonike. Izdanje obiluje zaraznim riffovima, veselim melodijama i jednostavnim, brzim ritmovima. Vokal je negde na relaciji izmedju growla i screama, a tekstovi pesama su, naravno, na finskom jeziku. Produkcijski, album je vrlo dobro postavljen, ništa ne odskače i nema slabosti i nedorečenosti. Povremeni poweraški riffovi povuku nam ruku ka krigli piva u nameri da istu popijemo na iskap. Tehnički gledano album zaslužuje visoku ocenu, no vratimo se sada na početak recenzije i setimo se činjenice da ipak postoji bend Korpiklaani. Originalnost benda Verikalpa je gotovo ravna nuli i na ovom albumu nećete naći ništa što bi ih izdvojilo od postojećih folk metalaca iz Finske. No dobro, uzećemo u obzir da im je ovo debitantsko izdanje i nadaćemo se da će u budućnosti bend malo više poraditi na originalnosti i stvaranju sopstvenog stila. 6/10.
Wyrmwoods: Earth Made Flesh
Atmospheric/avantgarde black metal iz Finske, one man bend Nuurag-Vaarna, nam nakon EP izdanja iz 2014. godine donosi nam i svoj prvi dugosvirajući album pod imenom Earth Made Flesh. Na izdanju se nalazi šest uglavnom dugih kompozicija, te celina traje čitavih 50 minuta. Da je maestro Nuurag-Vaarn nadahnuti virtuoz čujemo već u prvoj kompoziciji i to najviše u klavijaturnim pasažima. Produkcija je vrlo adekvatna za ovaj žanr. Jednostavna i brza ritam mašina, zujeća gitara koja stvara odredjeni zvučni zid, te melodično-atmosferične klavijature i lead gitare. Dodatnom crnilu posebno doprinose oni laganiji momenti albuma, instrumentalne deonice na granici dark ambienta i dronea, te odatle verovatno i potiče epitet avantgarde. Krešteći scream vokal se savršeno uklapa u sve segmente Wyrmwoodsovog muziciranja i krajnji rezultat je jedan vrlo ozbiljan album. Ne bih se usudio da ovo izdanje poredim sa nekim od rodonačelnika ovog žanra iako su uticaji primetni. Earth Made Flesh je jedno originalno ostvarenje pa u budućnosti možemo imati velika očekivanja od ovog benda. 9/10.