недеља, 21. јануар 2018.

Kombo #36

Piše: Desya Lovorov

Sataninchen: Panda Metal Party
Vrlo malo ljudi voli nemački jezik (ja ga volim, na primer), jer se smatra rogobatnim i uopšte ružnim, nemelodičnim. Sataninchen je black metal bend (pre bih rekao punk/metal), i ovom prilikom je tu prošlogodišnji album vrlo čudnog imena Panda Metal Party, jer nema pomena te životinje sem na omotu, a ceo koncept upućuje na mešavinu pesama ljubavne tematike i kvazi-dečijih pesmica (?). Malo je reći da mi se uopšte nije dopao, sem obrade Lay All Your Love od ABBA-e, koja zvuči pristojno. Muzika u drugim pesmama i može da prođe, ali vokal, koji zvuči kao neki zli germanski čarobnjak (jer mora tako, black metal je u pitanju), nimalo nisam uživao, jer je uspeo da pokvari čak i obradu. U redu je svirati, raditi na sebi, čak i sprdati se, ali ovo zvuči skroz neinspirativno.  Nadam se da će se dozvati pameti, jer ovakav "pop" tretman black metala i preterana upotreba meme kulture (a sve upućuje na to) prolazi samo kod devojčica koje čitaju BRAVO (ako to čudo još uvek postoji) ili postoji mogućnost da sam ja omašio poentu skroz, a da se oni sprdaju kvalitetno. Evo nisam školuvao.

King Gizzard and the Lizard Wizard: Flying Microtonal Banana
Oni su mi omiljeno otkriće u 2017. godini i čudi me kako nisam ranije naleteo na njih. Pored krajnje čudnog imena i nesvakidašnjeg tretmana psihodeličnog rocka iz sedamdesetih (usudio bih se da kažem i da su uspešno pokrenuli revival istog) - naravno, mislim na manje poznatije bendove od ELP-a i ostalih gromada. Njihova misija, za koju sam kasnije saznao jeste plan da u 2017. godini izdaju 5 dugosvirajućih albuma. Verovali ili ne, ovi vrli Australijanci su uspeli u tome. Štaviše, jedan od tih albuma su dali besplatno na korišćenje - od slušanja, skidanja do slobodne distribucije i prodaje istog (marketinški potez!). Elem, da napomenem još jednom, oni ne sviraju metal, ali sam siguran da će imati 'prođu' kod onih koji slušaju derivate psihodeličnog roka, rekreativno vole esid ili su otvoreni ka različitim žanrovima (kao ja). Omiljeni album iz ove pentalogije jeste Flying Microtonal Banana. Razlozi su mnogobrojni, i da ne zalazim u svaku pesmu pojedinačno. Ama baš svaka pesma je odlična (i ne, ovo nije prvi album koji sam čuo od njih), koriste se čudni instrumenti (microtonal gitara - istražite), tematika blago orijentalna, iako čvrsto vezana za nepregledne australijske pustinje (veoma surove, tako kažu), a atmosfera vrhunska - psychedelic/desert rock utopljen u malo afrobeat-a (!) i orijentalne muzike na dnu kace. Baca u trip neviđeno, i što je najbolje, svaki put otkrivate neki novi sloj u harmonijskim rešenjima i tekstovima koji blago podsećaju na mantre, probajte.

Gonoreas: Minotaur
Nisam neki ljubitelj power metala i retki su bendovi iz tog tabora koji me oduševe. Međutim, švajcarski Gonoreas je sasvim druga priča. Pored "milozvučnog" imena (ih...), postoje već skoro 25 godina. Imaju i Balkanca u svojim redovima, što je za pohvalu. Trinaesti album Minotaur je grandiozni skup power/heavy numera i power metal balada, koje svoje uporište imaju u, gle čuda, progresivnom roku. Pesme su ekstremno energične i zarazne, a one koje se mogu nazvati baladama su idealne za spuštanje tenzije nastale ovim potonjim. Iako mi tematika isprva nije bila jasna (i zašto Minotaur, kao veoma neshvaćeni lik u grčkoj mitologiji kao Frankenštajnovo čudovište u modernoj književnosti), iskonska borba dobra i zla (sa neizvesnim krajem), ljudska nesavršenost, mračnih i distopijskih tema, kao i ljubavnih (oslobođene nepotrebnih klišea) - ovih nikad ne manjka u ovom žanru, ako uklonimo vitezove, mačeve i Sveti Gral. Ono što me najviše oduševilo, a sebi to nećete priznati ili ćete se praviti blesavi, bonus traka koja će izaći samo na disku je obrada jednog od najosporavanijih hard rock/heavy metal bendova u bivšoj SFRJ: u pitanju su Divlje Jagode. Pesma Čarobnjaci je zbog pomalo nespretnog teksta dočekana na krv i nož (jes' malo detinjast), ali u ovoj obradi je gostovao Žanil Tataj (po mom mišljenju najbolji pevač koji je kročio u Divlje Jagode) i adrenalinska injekcija je upumpana u pesmu, stoga nema razloga zaobići je.