уторак, 14. новембар 2017.

Thor: Ragnarok


Pojavio se novi "Tor". U bioskopima, dabome, ali to je manje bitno nego činjenica da se pojavio i na sajtovima koji omogućuju opušteniju opciju gledanja, uz hladno pivce i neko meze, pa da uživate kao pravi Vikinzi. Oni kojima se ne dopadaju filmovi pravljeni po stripovima ovde će verovatno reći: "Opet?", pošto "Marvelov" filmoverzum već ima, čini mi se 17 filmova. No, ljubitelji ove vrste relaksacije i uživanja će verovatno da se samo osmehnu i iskokaju kokice.

Lično ne vidim nikakvu potrebu da se ova vrsta filmova uopšte kritikuje - njihova svrha i razlog snimanja je sasvim jasna i tu nema dileme. Za filmadžije to je izvor konstantnih primanja bez rizika jer su likovi odavno isprobani i „prolaze“. Za nas, koji smo deo te "mase", jedini razlog je prosto, nepatvoreno i potpuno opušteno uživanje u par sati dobre zabave.

Kad sam započeo ovaj mali pregled i subjektivno viđenje filma, najteža tačka mi je bila kako ispričati priču bez spojlera. Naprosto čehovljevski snimljen, kao njegova puška – film je prepun detalja koji su svi važni i neophodni za primećivanje. Nijedna scena nije suvišna, nijedna situacija nije postavljena samo zbog vizuelnosti ili čistog popunjavanja minutaže. Čak i šatro kameo uloge (one u kojima se pojavljuju drugi likovi iz
filmoverzuma kome "Tor" pripada) imaju svoj smisao, potrebu i dozu duhovitosti (ko bude gledao, skontaće šta pričam odmah negde na početku).

Kasting je fenomenalan, glumci su se izuzetno našli u svojim ulogama, kako oni koji ih ponavljaju tako i oni koji su novi u priči. Na moje veliko, nemerljivo zadovoljstvo, Hulk je konačno dobio pristojnu minutažu tokom koje može pokazati sve svoje sposobnosti. Kako u nama omiljenom liku tako i u formi "Bednog Banera" čija zbunjenost situacijom je fantastičan "comedy relief". Ser Entoni je svoju ulogu Odina izvukao umetnički i majstorski, kao i obično, a ostale epizode je veoma teško posebno naglasiti jer su svi briljirali na svojim pozicijama. Nešto jače od dva sata fenomenalne zabave, akcije koju prekida samo humor, u trenucima kad se akcija i humor ne prepliću u potpunosti. Efekti su odlično urađeni, sa lakoćom uklopljeni u radnju, do mere u kojoj deluju sasvim prirodno. Kao nešto što je normalno očekivati da se desi.

Radnja kao radnja – klasika: Tor se bori da nešto ostvari, mnogi mu smetaju, ne može sam, ali se naposletku sve složi kako i treba da bude. Uz pomalo čudnovat utisak da je glavni negativac nekako ispušten iz filma bez dovoljne razrade. Ali, znajući "Marvel", to obično predstavlja otvorena vrata za potencijalni nastavak. Ukratko: sa izuzetkom poslednjeg "Spajdermena" kojeg bih najradije zaboravio jer me još peku oči od tog filma, Sten Li (kojeg ćete, naravno, videti i u ovom filmu u posebnoj kameo ulozi) je ovde napravio odličan posao kao i u svim ostalim filmovima po "Marvelovim" stripovima. Nema greške, vredi platiti ulaznicu da bi ovaj film odgledali u nekom od bioskopa, a nećete se pokajati ni tretnutka.

I neću vam
reći da mi se posebno dopalo ponašanje stanovite Valkire, a koja me je oduševila u sceni sa bocama pića.