недеља, 26. новембар 2017.

Extreme Animal Feast

 Piše: Antonio J.

"Librarion" je svoje postojanje započeo kao štampani artzin. Kako bi se vreme između dva broja popunilo, a pritom se ostalo u koraku sa dešavanjima, pokrenuti su blog i izdavačka kuća. Potonja je uvek imala u ponudi ponešto iz noise i alternativnog muzičkog "univerzuma", s tim što je ove godine doživela pravi bum. Za kratko vreme je objavljen veliki broj izdanja koja su  (mogu slobodno reći) namenjena svima onima koji se apsolutno ne ograničavaju na samo žanr ili dva.

Jedno od tih izdanja je i kompilacija "Extreme Animal Feast" na kojoj su učešća uzeli kako noise i experimental electro izvođaći, tako i rok i ekstremni metal bendovi. Sem u digitalnom obliku, kompilacija bi trebalo da se pojavi i formi kasete, te da na taj način zaokruži celu andergraund priču. Ono što mi se najviše svidelo je to što izdanje nije deljeno na noise i ne-noise deo, već su numere odlično izmešane. Posle oldskul trešeraja će vas sačekati hard electro i obrnuto: posle HNW-a će kormilo preuzeti najopskurnije blekersko crnilo.

Ovakva izdanja ponajviše znače nama koji smo prvo na kasetama, a potom na diskovima, nasnimavali sve i svašta što nam je dolazilo od muzike u ruke. Kako je tehnologija napredovala i brzina internet protoka rasla, tako su planske kompilacije počele da sve manje imaju smisla u vremenu kada se u par klikova mogu skinuti cele diskografije. Ipak, DIY biseri kao što je "Extreme Animal Feast" su značajni ponajviše zbog toga što pokazuju pravu bit andergraunda, a to je zajedništvo bez elitističkih podela. Pesma jednog izvođača ili projekta lako može ostati neprimećena kada "čami" sama. Ali, kada se na "pozornici" zajedno sa njom nađu numere malo jačih imena sa regionalne scene - e, onda se situacija iz korena menja. Apsolutna preporuka!