субота, 28. октобар 2017.

Kombo #29

Piše: Antonio J.

"Agonia Black Vomit" je italijanski black metal bend koji je od 2010. godine do danas objavio dva albuma, te po jedan demo i split. Ovogodišnji "Cosmosatanic Wisdom" je solidno dosadnjikav - tome ponajviše doprinose nakucani, sterilni bubnjevi, krkljavi scream vokali i rifovi koji bi bili odlični da su se pojavili pre prvih demoa "Mayhem-a", na primer. Prvo preslušavanje ovog izdanja je bilo izuzetno naporno, kao i dva sledeća. Bezličnost ideja, nepostojanje ičega autentičnog u bilo kojoj od pesama, besomučno recikliranje rifova i razlaganja koja su drugi bendovi odavno "provalili" nije nešto što bi moglo privući bilo koga. 1/5.

Francuski one-man projekat pod nazivom "Cult of the Horns" je bio pravo osveženje u odnosu na prethodni bend. Ruku na srce, ni "Chapter I - Domination" uopšte nije neko epokahalno izdanje, ali je svakako slušljivije. Blackened death metal u solidnoj formi, bez nekog preteranog filozofiranja: brzo, besno i blasfemično. Nažalost, i ovaj album pati od hronične jednoličnosti, te je zbog zakucavajućih bubnjeva veoma teško razlikovati pesme. Da nije drugačijih uvoda i deonica kojima se "spušta lopta", pasivni slušalac bi pomislio da je u pitanju jedna poduža "razjarena" numera. 2/5.

"Darkflight" je black/doom metal duo iz Bugarske i aktivni su od 2000. godine. Album "The Hereafter" krase duge i spore numere koje zbog svog tempa muzici dodaju "funeral" odrednicu. Sablasni harsh vokali u kombinaciji sa razvučenim rifovima i avetinjskim klavijaturama rade odličan posao i stvaraju atmosferu punu nelagode. Sporadični čisti vokali koji imaju efekat pojanja pojačavaju ionako mračnu atmosferu. Produkcija je mogla biti bolja, ispeglanija i utegnutija. Time bi do izražaja došao svaki instrument i svaki ton. No, fanovi depresivnih melodija ovde mogu pronaći i više nego dovoljno materijala. 4/5.

Finski "Gloomy Grim" je na sceni od 1995. godine, dakle gotovo punih četvrt veka. Izdanje "Fuck This World - War Is War!" je kompilacija dva demoa sa početka njihove karijere: "Fuck the World - Kill the Jehova!" i "Friendship Is Friendship - War Is War!". Ono što mogu reći o ovoj skupini pesama je da savršeno oslikava bol u preponama koji su članovi benda imali tokom snimanja istih. Apsolutno ignorisanje tadašnjih trendova je itekako očigledno, što je pohvalno. Da li to znači da je ovo neotkriveni black metal dragulj? Jeste, ali u kategoriji najiritantnijih promašaja ikada! Čestitke izdavaču na trošenju resursa za izdavanje ove abominacije. 1/5