субота, 22. јул 2017.

Kombo #23

Piše: Antonio J.

Ruski Bелиар sviraju zanimljivu kombinaciju simfoničnog black i death metala. Iako bi trebalo malo više da porade na produkciji, prošlogodišnji album, „Сквозь века“, je itekako interesantan za čuti. Doduše, na ovom izdanju nema ničega vanserijskog, te će biti najinteresantniji fanovima brzog i poletnog blekeraja sa podosta klavijatura u pozadini. Ono što mi se posebno svidelo je to što su tekstovi na ruskom jeziku, što daje solidnu dozu egzotike samoj muzici. Vredi preslušati. 7,5/10.

Dig Me No Grave“, takođe iz Rusije, su jedan u nizu death metal bendova koji traže svoje mesto pod suncem. Nisu loši, ali nisu ni nešto preterano odmakli od svojih korena. Tokom celog trajanja demo albuma „From Past Aeons“ sam imao osećaj kao da slušam rifove pokupljene sa različitih izdanja „Cannibal Corpsea“ implementiranih u nove pesme, samo smorijeg tempa. Između kopije i originala ću uvek izabrati original. 5/10.

Kompilacija „Dead Eyes Stench of Death“ nemačkog one-man benda „Macabre Demise“ nam nudi bazični brutal death metal koji ima par zanimljivih trenutaka, ali koji uopšte nisu dovoljni da se češće latite njegovog preslušavanja. Zamorno izdanje koje najvećim delom ostavlja utisak usiljenosti i repetativnosti. 3/10.

Finski „Funeralglade“ su melodic death metal bend starog kova. Stoga nemojte očekivati bilo kakav moderan zvuk, već samo čvršće rifove podržane jakom ritam sekcijom i dubljim growlom. Ne libe se ubacivanja onih veselih melodija po kojima je finska melodeath scena poznata, kao ni povremenih klavijaturnih i akustičnih deonica. Oni koji su navikli na ono što noviji „Soilwork“ rade (na primer), ovde neće pronaći ni delić toga. Stoga je mini album „May the Funeral Begin“ odličan početni korak. Mesta za napredak svakako ima, što je sasvim normalno. Malo skromnija (sirovija) produkcija takođe nije naškodila samim pesmama, naprotiv – dala im je određeni šmek. 9/10.

Zbog uvodne numere na albumu „Ouroboros“ sam pomislio da su „Godhead Machinery“ doom metal bend. Međutim, već sledeća pesma me je potpuno razuverila: ovi Šveđani kombinuju prog, death i black metal sa malo symphoa i to na veoma dobar način. Muzici i idejama sa pomalo avangardnog pristupa nemam šta zameriti – sve je dobro osmišljeno i odsvirano, a ni vokalima nisam našao mane. I više nego zanimljivo izdanje koje je kao celina potpuno. 8/10.