петак, 07. април 2017.

Sa druge strane globusa #3

Piše: Antonio J.

Meksički blekeri "Evilforces" nam svojim debijem "Pest Plagues & Storms" prezentuju svoje viđenje žanra u modernom ruhu, a na tragu evropske škole. Njihov zvuk mi deluje kao kombinacija francuskog benda "Deathspell Omega", finskog "Funeris Nocturnum" i poljskog "Lux Occulta". U suštini, ne bih imao šta da zamerim ovom izdanju, jerbo zaista ispunjava sve kriterijume za sve one koji vole eksperimentalni, pomalo avangardni i (iznad svega) van šablonski blekeraj sa prstohvatom thrash metala i vrlo dobrom produkcijom koja nije sterilisala zvuk. 8/10.

"Exterminio" dolaze iz Argentine. Aktivni su od 1989. godine, a "Homicide in First Degree" je reizdanje njihovog prvog albuma. Brutal death volim da čujem u određenim prilikama, pogotovo kada je sve na svom mestu. Ovde su me vokali ubili u pojam od druge numere: taj "podrigujući" growl me je oduvek iritirao, gotovo isto koliko me iritirara pigsqeel. Muzika je korektna, ali ne previše originalna - takvih pesama i albuma je do sada objavljeno toliko da im se ni broj ne zna. Produkcija i (nadam se) remaster su takođe na mestu, čime ovo izdanje stavljaju u grupu onih koja će tvrdokorni sladokusci ovog podžanra kad-tad preslušati. 6,5/10.

"Khrophus" iz Brazila sviraju death metal, a "Presages / Eyes of Madness" je kompilacija na kojoj se nalaze numere sa drugog i trećeg albuma. Muzika je dobra, pošto se ne drže striktno osnovnog žanra, već imaju i black i thrash uticaja. Produkcija je malo sirovija i ogoljenija, ali to ponuđenim pesmama ovde daje draž, pogotovo što je jasna, te je svaki instrument raspoznatljiv. Vokali su od devete pesme mnogo bolji, dok su na prvoj polovini pomalo naporni. No, kada se sve sabere i oduzme, oba albuma zaslužuju da se barem jednom nađu na vašoj plejlisti. 8/10.

"Plasmodium" su australijski psihodelični black/death metal bend. Njihovo prvo izdanje, "Entheognosis" sadrži 4 numere koje ukupno traju 62 minuta. Ovo je bilo teško slušati, zaista. Ne znam kako bi njihov nastup izgledao i da li je uopšte moguće održati ga, ali sam siguran da bi na polovini prve pesme prisutna masa bila potpuno sluđena i manijakalna, te bi sve vodilo nekom krvoproliću. I jedno preslušavanje ovog albuma mesečno je previše! No, to ne znači da na njemu nema zanimljivih momenata. U suštini, potrebno je umeće i nesputano-uvrnuti um za stvaranje ovakvog dela. Samo zbog toga dajem 7/10.

Šesnaestogodišnjak u meni je skakao u radosti dok je druga numera sa prošlogodišnjeg albuma "Brotherhood of Chaos", venecuelanskih "Sectasys", pičila sa slušalica. Pomalo melodični black/death je jasno stavljao do znanja da je uticaj "Dissectiona" neupitan. Jedino su prenaglašeni bubnjevi i ne baš najbolje odabrani vokali pokvarili utisak, a ne može se ignorisati ni činjenica da su sve numere odrađene na isti kalup. Mada, ne mogu reći da preslušavanje ovog albuma nije prijalo, samo što su mi se pesme stapale jedna u drugu. Zarad tinejdžerskih dana, poklanjam 6,5/10.

Njihovi zemljaci "Veldraveth" sviraju malo tvrđi black metal sa dobranim death nabojem. "Malformations of God" je, generalno, album sa dobrim idejama, aranžmanima i produkcijom, ali je isto tako još jedan u nizu sličnih albuma. Pomalo trendovski u smislu: "Hajde da zvučimo kao "Behemoth", ali da opet ne budemo njihova kopija". Onda se tu doda malo "Vomitory" šmeka i eto rešenja. Ruku na srce, slušljivo je ovo izdanje zaista - teško je i gotovo nemoguće reći da je zamorno. Samo je šteta što se više išlo na stvaranje proizvod koji se prodaje, nego na nešto unikatnije. 7/10.