недеља, 26. март 2017.

Sa druge strane globusa #2

Piše: Antonio J.

"Brain Damaged" iz Kolumbije nam svojim prvim albumom "Nación Infecta" nude sirov, brz, oldskul trešeraj, a koji je inače meni ne preterano zanimljiv. Ali, da ne grešim dušu, ima ovde zaista sjajnih momenata, ponajviše zbog toga što i pored ne baš najbolje produkcije ovaj trojac ostavlja dojam ekipe koja se dobro zabavlja radeći ono što voli. Kao dva velika plusa bih izdvojio bas koji je trebalo da bude glasniji, jer gura neku svoju priču koja je opako dobra i solaže koje se uz muziku i atmosferu uklapa taman kako treba. Kada se sve sabere i oduzme, teško je dati manje od 7/10.

Iz Salvadora nam dolaze "Conceived by Hate" koji su aktivni već gotovo deceniju i po. Deathrash mešavina koju nude na albumu "Death & Beyond" će zadovoljiti svakoga ko voli pesme blago bržeg srednjeg tempa, pomalo pankoidne rifove, vokal koji nije ni growl, ni scream, ni harsh, već nešto između. Kombinacija kreativnosti, izvedbe i produkcije daje efekat kao da je neki potpuno anderground bend iz osamdesetih imao uslova da već tada snimi album ovakvog kvaliteta. Iako me pomalo smara tupa-tupa-tupa ritam koji se proteže na većem delu izdanja, moram dati solidnih 8/10.

"Culto Negro" iz Kostarike u svojom muzici kombinuju simpliciranost prvog blekerskog talasa i sirovost starog spid-treša. Rezultat svega toga je izdanje koje se ne vodi trendovima i koje će andergraund metal veterane podsetiti na "stara, dobra vremena, kada je sve bilo bolje i iskrenije nego sada". Solaže kidaju, vokali me iritiraju, dok je ostatak i više nego korektan. Ovakvu muziku više volim da čujem uživo, dok sa sigurne udaljenosti pijem pivce i gledam mlade snage kako se šutiraju uz avetinjske rifove iz prošlosti. "Abysmal Speed Metal" je solidan i ništa više sem toga. 5,5/10.

"Ćao, mi smo "Dark Phantom" iz Iraka i već deset godina razbijamo tabue u svojoj domovini". Cenim da bi ovo bio odličan način da se ovaj bliskoistočni death/thrash kvintet predstavi svetskom auditorijumu. Samo bavljenje takvom vrstom muzike u tom delu sveta je uspeh sam po sebi. "Nation of Dogs" nije ni po čemu izdanje koje biste izdvojili kao jedno od najboljih iz 2016. godine, ali opet ima neki šmek zbog kog drži pažnju. Pojedine deonice zvuče kao nešto što bi i kanadski "Aeternam" ukomporirali u svoju muziku. Vredi preslušati barem nekoliko puta. 7/10.

"Drifting to the Impaled" je prvo i za sada jedino izdanje portorikanskog benda "Encrypted", objavljeno još 2001. godine. Zanimljivo je da je ova petorka počela sa radom pre gotovo dve decenije, što je za svaku pohvalu (iako su imali neodređeni period neaktivnosti). Brutal death metal koji nude i nije nešto preterano zanimljiv. Nema tu neke inovativnosti, već sve deluje kao omaž bendovima koje vole i koju su uticali na njih. Pretpostavljam da je za lokalne okvire to i više nego dovoljno, kao i za ličnu satisfakciju. Sladokusci koji vole ovakve "egzotične poslastice" će takođe biti zadovoljni. 5/10.