петак, 17. март 2017.

Blitzkrieg #4


piše: Antonio J.

"Cadaveris" iz Rusije su svojim albumom "The Ceremony of Worshiping" prokockali šansu da pokažu sav svoj talenat i umeće. Zanimljiv blekeraj, bazičan, ne previše originalan ali generalno dobar je ruiniran užasnom produkcijom koja ubija želju za ponovnim slušanjem ovog izdanja. Rado bih dao višu ocenu da je makar malo slušljivije: 4/10. Štata...

"The Shiva Hypothesis" su svoj "Promo 2015" kategorisali kao demo, što je svojevrsni apsurd. Naime, ovi Holanđani su na tri pesme (koliko ih je ovde) radili veoma ozbiljno i profesionalno, što je za svaku pohvalu. Samo izdanje je kompletno sa svakog aspekta, kako kreativnog, tako i izvedbenog. Jedino mi se vokali nisu previše svideli, ali mogu da pređem preko toga. Vrlo dobro: 7,5/10.

Ukrajinski "Hellcraft" sviraju death metal, generičan i donekle zanimljiv. "Apotheosis of War" nudi par dobrih numera, fine solaže, ne preterano kreativnu ritam sekciju i "suvkast" zvuk kome osetno fali energije. Trebalo je bolje: 5,5/10.

"Suffer Yourself" su tu da nam daju nedeljnu dozu funeral doom metala. Ovi Šveđani svojim albumom "Ectoplasm" stvarno znaju kako da nam zvučno objasne kako ledena nordijska prostranstva utiču na psihu. Ko ovih šezdesetak minuta odluša u kontinuitetu i bez pauze, taj ima olovne živce. Ocena: dvadeset nadgrobnih spomenika.

"Satan's War Machine" su ukrajinski "iz neba, pa u rebra" black metal bend koji se ne vodi trendovima, već udarnički gura neku svoju priču. "Violent Death Abomination" je prava poslastica za sve one koji vole nativni blekeraj devedesetih, iskren, sirov i poletan. 8,5/10.

"Chaos in the Flesh" je live album švedskih "Nominon" koji nudi čistokrvnu oldschool death svirku. No, iako su pesme dobre, sam kvalitet snimka nije previše reprezentativan, te je jedno ovakvo izdanje nije trebalo da se nađe kao samostalno, već kao bonus nekom već postojećem. Bend ovakvog kalibra zaslužuje bolje. Samo zbog miksa: 7/10.

Njihovi doom metal zamljaci "Soijl" su ponudili jedno zaista fino, melanholično izdanje pod nazivom "Endless Elysian Fields". Za razliku od "Abysmal Growls of Despair", ovu ekipu je pravo zadovoljstvo slušati, pogotovo ako volite sporu, tešku i mračnu zvučnu teskobu. 8/10.

Ruski blekeri "Temple of Nihil" su fanovima žanra ponudili jedno sasvim korektno izdanje. Svojim mini-albumom "Soul Extremist" ne izmišljaju toplu vodu, već jednostavno sviraju ono što vole. 4 pesme su i više nego dovoljna dnevna doza, pogotovo što je svaki aspekt (kreativnost, izvedba i produkcija) na i više nego zadovoljavajućem nivou. 7,5/10.

"Море отчаяния" je prvi album ruskog gothic/doom benda "Sea of Despair". Samo izdanje je, blago rečeno, dosadnjikavo: sem violinskih deonica i iznenađujuće glasne i upečatljive bas gitare, sve ostalo je toliko loše isproducirano. Gitare i zaista dobre solaže su u drugom planu, growl vokali su previše tihi, te zvuče irirtantno mrmljajuće, a bubanj kao da je nakucao neko sa manjkom kreativnosti. Dva slušanja su bila previše: 4/10.

Iz Estonije dolazi "Goresoerd", death metal bend sa zanimljivim idejama kojima zalaze u eksperimentalne, pa čak i progresivne vode. Netipično izdanje sa odličnom produkcijom, otpevano u potpunosti na estonskom. Na trenutke su me podsetili na fransuske bendove "For Many Reasons" i "Minushuman" zbog svog groove naboja. "Antikeha" je jedno od onih izdanja koja nećete često slušati, ali kojima ćete se sporadično vraćati, te će vas svakog puta oduševiti. 9/10.