уторак, 14. фебруар 2017.

Kombo #19

Novosadski blekeri "Wolf's Hunger" su 9. septembra 2016. objavili svoj drugi album "Bež'te živi, vraćaju se mrtvi". Uz dobru produkciju i (što je najbitnije od svega) dobre pesme, devetogodišnja diskografska pauza je na pravi način prekinuta. Veoma rano je ovaj black/thrash bend dobio svojevrsni kultni status, status koji nosi određeno breme: svako izdanje i svaki njegov delić se pomno posmatra. Stoga se ne sme samo puko igrati na sigurno, već se sve kockice moraju poklopiti. U ovom slučaju je sve ispalo kako treba, te smo dobili priliku da uživamo u jednom zaista finom i kvalitetom ujednačenom albumu. 8/10.

"Aenigmata" je prošlogodišnje, peto po redu, izdanje mađarskog tecnhical death/grind benda "Sin of God". U nešto manje od 40 minuta se može čuti sve ono što je fanu ovakvog žanra potrebno: brza, precizna svirka, duboko-pakleni growl vokali, zakivajući bubnjevi, besni rifovi i produkcija koja iz svega nabrojanog izvlači ono najbolje. E, sad, da budemo iskreni: ovakvih bendova ima mali milion po celome svetu i svi oni nude manje-više izdanja sličnog kvaliteta. No, kada se ovaj album nađe na vašoj plejlisti, teško je pritisnuti "stop" i slušati nešto drugo. 7,5/10.

"Neman" su novo ime na crnogorskoj sceni, a "The Path of Thorns" je njihovo debi izdanje. Ekipa iz benda je veoma ozbiljno shvatila ono što radi, te je za kratko vreme od početka rada zasukala rukave i krenula udarnički. Četiri pesme koje imamo ovde su nazvali demoom, što je pomalo potcenjivački, jerbo je ono kvalitetnije od mnogih dugosvirajućih izdanja. Žanrovski su sebe svrstali u melodic death metal, ali muzički su mnogo bliži starijoj, oldschool verziji tog potpravca i tu ne mislim na geterburški zvuk, već onaj "kontinentalniji". Odličan početak zaista: 8/10.

Debi izdanje nemačkog benda "Morass Skoffin", naslovljeno "Blindfold" je, u najmanju ruku, zanimljivo. Nije baš epohalno, niti osvežavajuće, ali je fino za preslušati. Pomalo ostavlja utisak već viđenog, pošto u nekim trenucima podseća na neka druga ostvarenja, ali ima i svojih vrlina. Svaki instrument, zajedno sa vokalom, je jasan, ujednačen kvalitetom (iako su bubnjevi i rifovi često generični i repetativni), za šta je zaslužna sasvim korektna produkcija. No, da bi se bend koliko-toliko probio dalje, potrebno je da se mnogo više potrude mnogo više nego što su to uradili tokom rada na ovom mini albumu. 6/10.