понедељак, 06. фебруар 2017.

Kombo #18

"NordWitch" je ukrajinsko-mađarski bend koji u svojoj muzici kombinuje black i death metal. Petorka predvođena opakom vokalistkinjom je na svom prošlogodišnjem debiju, "Mørk Profeti" pokazala da itekako ume da napravi materijal koji slušaoca kupuje na prvu loptu. Jasne gitare, sa dobrim odabirom distorzija, ritam sekcija koja ne odskače od nekog standarda (ali koja nipošto nije monotona), dubok i hrapav vokal, kao i odlično nivelisana produkcija su ono što krasi ovih osam numera. Iako ne epohalan, ovo je zaista dobar album i jedan od onih koji mi se najviše svideo već posle prvog preslušavanja. Odličan start: 8/10.

"Serpentine Creation" dolaze iz Bugarske, a "Incest" im je peto po redu izdanje. Ovaj prošlogodišnii mini album sa 4 numere otvara istoimena techno-black kompozicija, koja odskače od ostatka izdanja. Iako je solidan broj black metal bendova imao ovakve žanrovske izlete (remiksi i slično), ne mogu reći da nisam bio iznenađen. Ta pesma me i nije preterano oduševila, ali ne mogu da sporim da su i ona i ostale, pre svega, odlično isproducirane, a da je zvuk na najvišem nivou. No, za razliku od njihovog prethodnog izdanja ("The Fiery Winds of Armageddon"), ovom fali koja numera više da bi bilo potpunije. 7/10.

"The Jackals Regiment" je četvrti po redu album indonežanskih "Rajam". Ono što sviraju najviše podseća na nordijski black metal sa kraja devedesetih i početka dvehiljaditih. Dobra produkcija vadi stvar u vezi ovog izdanja kome je najveći problem to što je predugo. Svaka numera je mogla biti kraća za barem trećinu trajanja, te bi se tom konciznošću u prvom planu našle neke zanimljive deonice. Ritam sekcija je generična, monotona i u trenucima naporna za slušanje. Očigledno je da su članovi benda pokušavali da naprave album koji će biti čisto podražavanje evropskog zvuka. Šteta. 5.5/10.

Pažnju na "Balance Interruption" mi je pre nekoliko nedelja skrenuo Bagzi sa "Headbang-a" i to baš na album "Door 218". Od prve numere sam znao šta mogu da očekujem, jer već prvi taktovi odaju miks black metala sa cyber, avangardnim, orijentalnim i apstraktnim uplivima. Kao da u jednom bendu čujem sve one "uvrnute" deonice koje krase opus beloruskih "ID:Vision" i norveških "Dødheimsgard". Sama konstrukcija pesama je odlična, a sam kvalitet naglašavaju neočekivane promene ritmova, uplivi naratorskih i skoro pa opuštajućih semplova i nadasve predobra produkcija. Maestralno! 9/10.