четвртак, 26. јануар 2017.

Kombo #17

Iz Crne Gore nam dolazi "Abhoth", atmosferični death metal bend koji je 2014. godine objavio svoje prvo izdanje - mini album nazvan jednostavno "Abhoth". Tri pesme koje su ponudili su i više nego dovoljne da pokažu da su definitivno ime na koje treba računati u budućnosti. Kvalitetna, teška svirka, prošarana odličnim simfo delovima stvara odličnu melanholično-apokaliptičnu atmosferu. Oštri rifovi, pregršt melodičnih denica, harmonije, ritam sekcija bez mane i duboki, hrapavi growl deluju kao vrtlog koji vas vuče ka svome jezgru. Produkcija je po kvalitetu ispratila i stvaralački i izvedbeni deo, te ovo izdanje dobija 9/10.

"Hostis" takođe dolaze iz Crne Gore, a svoj prvi album, "Hostis", su objavili u avgustu 2016. godine. Bend se kategoriše kao deathrash, što je sasvim na mestu, pošto je pokupio sve ono najbolje iz oba žanra koja kombinuje u svojoj muzici. Da nije growla i neretkih "svirepih" death deonica, lagano bi "prošao" kao thrash metal izdanje. Same ideje, sviračko umeće i produkcija su na veoma visokom nivou, dok svaka pesma drži pažnju i ne budi želju da neku od njih eventualno preskočite. Jedino što mi se nikako nije svidelo je to što 5 od 6 pesama počinje na gotovo istovetan način, gde su slični rifovi upareni sa udarcem o činelu, te ta prva dva takta stvaraju osećaj već viđenog. Na svu sreću, pesme su nadasve veoma kvalitetne, te se ova sitna repetativnost može ignorisati. 8,5/10.

Kombinovanje progresivnog i death metal sa đentom i to dobro? Nemoguće! E, pa - moguće je i to na debi albumu "Ironshore", koji potpisuje kanadska ekipa "Oni". Ovo izdanje je odličan primer "mutacije" samog metala, gde se više žanrova stapa jedan u drugi, prepliće, te tako stvara sasvim novu potkategoriju. Osnova muzike ovde jeste metal, dok su death, prog i đent odmereno dodavani i procentualno nivelisani. Na taj način nijedan od podžanrova ne uzima primat, ali se time opet pomalo ograničavaju ideje. Sem standardnih instrumenata, bend koristi i vibrafon kojim već egzotičnom zvuku dodaje i džezersku notu. 8/10.

"Dark Rites" su internacionalni melodic death metal trojac, sa članovima iz SAD-a, Švedske i Velike Britanije koji je 23. januara 2017. objavio svoj prvi album, nazvan isto kao i bend - "Dark Rites". U pitanju je solidno izdanje koje ne odstupa ni za petalj od parametara žanra. Dobro je odsvirano, produkcija je isto takva, dok su same pesme generalno OK. Ipak, ne može se zametnuti utisak da je ovih osam numera veoma slično gomili drugih koje ste ranije čuli i da ne donose baš ništa novo. No, ako ste zagriženi melodeath fan i ako ste gladni za novim izdanjima, pretpostavljam da će "Dark Rites" zadovoljiti vaše kriterijume. 7/10.