петак, 13. јануар 2017.

Kombo #14

"Skeletal" dolaze iz Finske, a muziku na njihovom prvom albumu "Dreadful Life" bih opisao kao death metal sa blackened nabojem i pankoidnom energijom. Da, to znači da album razbija koliko je dobar! Bez imalo problema se može svideti kako onima koji preferiraju "old school" zvuk, tako i onima koji vole moderniju školu. Sirovije distorzije, oštrije, jasna ritam sekcija i mučenički growl koji prelazi u agonijski scream i solaže koje neverovatno asociraju na "Dismember". Teško je odabrati favorite, pošto su svih 33 minuta perfektni, ali moram navesti "Sewers of This World", "Leap of Faith", doomični "Reaching Out" i "Return to the Grave" kao one koje su ostavile najveći utisak na mene. Odlično je počela ova godina: 10/10.

"Dantalion" su španski melodični doom/death bend koji postoji od 2004. godine, a "...and All Will Be Ashes" im je šesti po redu album. Ono što na njemu nude je muzika na tragu "My Dying Bride" i starih "Paradise Lost", ali nikako plagijatorska, već nadasve autentična i zanimljiva. Odlična produkcija, odlični kosturi pesama, atmosfera zarazna i donekle opuštajuća. Dakle, tipično izdanje koje se sluša od početka do kraja, što je svakako veliki plus za bend ovakvog usmerenja. Zanimljivim melodijama i promenljivim ritmovima, muzičari ovog sastava su sami sebe predupredili od upadanja u monotoniju, te udaljavanja slušaoca. Svaki segment je na najvišem mogućem nivou, te je krajnja ocena: 9/10.

Iz Čilea nam dolazi "Mourners Lament", veoma kvalitetan doom/death metal bend. "We All Be Given" im je prvi album i slobodno mogu reći da ni on, kao prethodna dva, nema mane. Kada je ovakav žanr u pitanju, logično je da će se upoređivati sa gomilom sličnih i daleko poznatijih imena. No, i pored toga, ova južnoamerička ekipa je izučila zanat do tačnina i uopšte se nije obrukala onim što je u ovih skoro 44 minuta prezentovala. Ako volite finski "Rapture", onda "Mourners Lament" zamislite kao njihovu "težu" i "zagrobniju" verziju. Ovaj i prethodni album su dušu dali da se slušaju jedan za drugim - kao da su dve strane istog novčića. Zbog toga je i ocena ista: 9/10.

Na sajtu "The Metal Archives" piše da su "Synthetic" melodic death metal bend. Možda su to nekad i bili, ali ono što se na njihovom debi albumu "Here Lies the Truth" se to ne može čuti. Ono što ova ekipa iz Kembridža svira se naziva "modernim metalom", jer nije ni tipični heavy, nije ni alternativa, a nije ni metalcore. Muzički je kao razvodnjena verzija švedskih "Soilwork" (iz perioda od 2002. do 2007. godine), a pošto je za produkciju bio zadužen lik koji je radio na albumima Italijana "Disarmonia Mundi", jasno vam je da izdanje nije za ignorisanje. U nekim momentima su me neki iskorišćeni semplovi podsetili na "Machinae Supremacy". Sve u svemu, ovo je veoma fino, pitko i lepo upakovano izdanje (svirački i produkcijski). 8/10.