уторак, 23. август 2016.

Дисксвет

Пише: Антонио Ј.

Пре неких месец ил' два, у необавезном ћаскању уз пиво, кикирики и чипс, сазнах да је једна моја познаница заговорник тезе да нас "НАСА" лаже свакодневно и да све што кажу - није истина. Земља није планета, није нити округла, а камоли елипсоидна, већ је равна плоча. Дакле, средњевековно "Мрачно доба" и сва черечења "јеретика" нису била довољна већ и ове, просте 2016. године морамо слушати гласноговорнике таквих небулоза. Као олакшавајућу околност таквих ставова сам видео... Па, нисам видео никакву олакшавајућу околност, јер за стајање иза таквих тврдњи мораш имати "Желе зеку" уместо мозга.

Но, не лези враже, мало после тога сазнах да у свету има подоста таквих сличних "просветљених" креатура. Поражавајуће је то, поготово када помислите да људи постоје већ тушта и тма еона већ и да би требало да су на много вишој еволутивној лествици од, на пример, парчета похованог качкаваља. ОК, признајем, било би невероватно готивно да је Земља свет баш онакав каквим га је Тери Прачет описао у свом "Дисксвету",  али није, на сву жалост. У суштини, шта заиста очекивати од расе која је током историје пратила разноразне мегаломанијаке сумњивог психичког стања и гледала у њих као у месије?

Ево, људи виде чудан облак и одмах вичу: "Кемтрејлс!" Виде месо на снижењу, вичу: "Фуј то, то је ГМО, то какано!" То што пију "Кока-колу" као суманути, то ником ништа. У "Гуглу" знају само да укуцају "Фејсбук" или евентуално назив неких дневних онлајн новина и то је то. Зато није ни чудо када на линковима који воде као текстовима ка "Њуз.нет-у" остављају агресивне коментаре од чије садржине и цироза јетре добија кондиломе. Не знам да ли је горе видети шта трабуњају они који су буквар највероватније спалили у стилу који су Швабе практиковале током тридесетих година прошлог века или можда прочитати редове будућих и садашњих академских грађана, који би (по некој логици) требало да буду макар мало мудрији.

Што више технолошки напредујемо, то је све већи број људи који ама баш никаквог знања о било чему немају. Таквима је све рекла-казала, плаше се и своје дигиталне сенке. Оно зрачење из мобилних телефона би им највероватније више помогло него што би им утицало на животни век. Да није индоктринишућих медија који пласирају непроверене информације, ко зна колико би тона глутена смазали за годину дана, те би тражили и репете. Зато и не слушају савете Наде Мацуре да се слојевито обуку, већ мисле да зима у њихове крајеве не долази. "Колач у тигању? Немогуће!"

Словеначка "Ковинотехна" је имала слоган "Немогуће је могуће", веома тачан и испред свог времена: данас је све могуће, баш све. И сви све знају, те зато на два становника долази по један селектор који је у слободно време молекуларни биолог, а који опет ради хобија решава све светске теорије завере. Стручњаци преко баре се смеју када прочитају "Уругвај" или виде најаву фудбалске утакмице између Мађарске и Турске.

Ако негде постоји неко думе за искључивање гравитације, као што постоји у цртаћима са Душком Дугоушком, онда ћу новцем из "Монопола" дебело платити кандидату који то дугменце притисне и испусти хуманоидни садржај овог света у свемир. Верујем да ће невољним истраживачима, док буду плутали ка првој најближој црној рупи, кроз главу пролазити мисли о томе како би им добро дошли сви они стероиди које сви спортисти користе, те би имали снаге да се задрже за гране дрвећа у парку. Ум царује, ал' бицепс је бицепс.