петак, 19. август 2016.

Kombo #5

Beogradski "Sacramental Blood" je posle dosta vremena od svog nastanka objavio svoj prvi album. Prethodna dva demoa i dva split izdanja su samo izazivali zazubice kod fanova koji su očekivali punu porciju, a dobijali su samo mrvice. Kao što to već biva, problemi kako na muzičkom, tako i na privatnom planu, su omele bend da ranije objavi ovaj materijal. Ko zna, možda je i dobro što je tako ispalo, jer na "Ternion Demonarchy" albumu možemo čuti ono najbolje što brutal death metal nudi. Ovo je surova agresija koja kao stampedo prolazi i ne mari ako joj se slučajni prolaznik nađe na putu.

"Oracles" dolaze iz Belgije i smatraju se "supergrupom" koju čine članovi iz više bendova ("Aborted", "Abigail Williams"...). Žanrovski je to mešavina simfoničnog gothic-a, industrial-a i prstohvata melodeath-a (pošto je to danas tako in). Simpatično je ovo izdanjce, moderno, za široke mase koje vole metal, ali ne i previše ekstremne bendove. Dakle, neki balans između blagog "teškog" metala i skoro pa popičnog gothic-a. To ne znači da je loše, već da se išlo na to da se privuče sve veći broj potencijalnih fanova. Sem tih nekih generičnih deonica, tako svojstvenih većini izdanja poslednjih nekoliko godina, album je generalno sasvim OK.

"Septillion" dolaze iz Australije. "Inheritance" im je prvi album. Bend razbija! Melodični blackened death metal - tako se karakterišu, pa neka im bude. Ako volite "Naglfar", "Dissection" i prvi "Raise Hell", onda ćete zavoleti i ove "Ozijevce". Australija je pokazala da je plodno tlo za vrsne rok i metal muzičare, te da je uticaj najkvalitetnijeg evropskog zvuka oblikovao njihovu scenu u globalu. Imajte na umu da je svežina usled geografske "izolovanosti" itekako ostavila traga na onome što ovaj i ostali bendovi rade, dala im određene karakteristike, finese, koje se mogu primetiti čak i da se ne udubite u muziku. Ovo izdanje je definitivno vredno pažnje.

Iz Finske nam dolazi death metal bend "Survivors Zero", koji je još 2009. objavio album "CMXCIX". Na svu sreću, nema ovde one finske power-melodeath mešavine, već se može čuti samo "poletna" ekstremna muzika koja već od prve numere kupuje svakoga ko obrati makar malo pažnje na nju. Svaka deonica je na svom mestu, ništa ne odskače, nema krajeva koji štrče. Sve, baš sve je na ovom albumu uklopljeno onako kako treba da bude, od same konstrukcije pesama, produkcije, vokala, ritam sekcije i solaža. Kao što sam već napisao - poletno, dinamično, melodično, ali opet razbijajuće. Apokaliptična poslastica za sve death metal sladokusce.

"Valley of the Dead" su 2008. godine objavili mini album pod nazivom "Tales from the Crypt". To im je, nažalost, jedino izdanje do sada, sa samo četiri pesme. Odličan balans death i groove metala, sa podosta "catchy" delova. Struktura svake pesme ponaosob je na najvišem nivou, nijedna ne odskače od druge, te sve zajedno čine jednu skladnu celinu. Prava je šteta što ovaj mini album ne traje barem još desetak minuta duže, pošto je ovako nekako nedorečen, tera slušaoca da uzaludno čeka na nastavak kog, najverovatnije, neće ni biti.