недеља, 19. јун 2016.

Blitzkrieg #1

piše: Antonio J.

Finski "Amorphis" i njihovo izdanje iz 2001. godine, "Am Universum" su riznica odličnih pesama, nedovoljno korišćenih na koncertima poslednjih godina. Ako niste ljubitelj njihovih novijih albuma, a pritom vam ni njihovi rani radovi nisu preterano zanimljivi, onda je ovo prava stvar za vas.

"Betray My Secrets" dolaze iz Nemačke i ovo je jedini album koji su objavili. Ako ste fan gothic i doom metala i gladni ste za otkrivanjem novih, ne tako poznatih imena, onda ne časite časa i potražite ovo samoimenovano izdanje iz 1998. godine.

"Moonspell" su posle dva eksperimentalna albuma objavili odličan "Darkness and Hope". Gothic metal kakav treba da bude, bez previše filozofiranja, ali odrađen sa stilom i doteran do perfekcije.

"Other Eyes Wise" dolaze iz Velike Britanije i svojim drugim albumom, "Chapters", su svetu podarili jednu odličnu, progresivnu, post-doom kreaciju uz koju se možete u potpunosti opustiti. Samo se zavalite u omiljenu fotelju, kliknite na "play" i uživajte. Mastralno delo!

Holandski "Another Messiah" već neko vreme nisu aktivni, ali su i pored toga iza sebe ostavili dva veoma dobra izdanja, od kojih se izdvaja album "Dark Dreams, My Child". Pravi izbor za slušanje tokom svakog kišnog i tmurnog dana.

Finci se sem u gothic vodama odlično snalaze i sa heavy/power metalom. "Essence of Sorrow" su, nažalost, objavili samo ovaj jedan album - "Reflections of the Obscure", koji je sve samo ne loš. Iako ne odstupa previše od šablona kojem žanrovski pripada, treba mu dati šansu jer svojim kvalitetom kupuje slušaoca na prvu loptu.

Ovo mi je najdraže "Megadeth-ovo" izdanje. "Cryptic Writings" odlikuje odlična izbalansiranost i heavy i thrash metala, kao i odstupanje od dotadašnjeg diskografskog opusa. Ovo izdanje definitivno nije za svakoga, pogotovo ne za najtvrdokornije fanove.

U bendu "Sinisthra" peva frontmen iz "Amorhis-a". Jeste, Finci su i gotičari i rade pos'o kako treba. Ne, nije to zbog pevača, on je tu samo kao šlag na torti - "Last of the Stories of Long Past Glories" je pravi i nadasve reprezentativni primerak gothic škole svoje zemlje.

"Dreambleed" dolaze iz Grčke. Njihova muzika se može nazvati alternativnim metalom, ali nikako onim dosadnim, generičkim koji guraju bendovi iz SAD-a (i kojih ima kao pečuraka posle kiše). "Beautiful Sickness" je nešto kao "Evanescence", samo sa muškim vokalom. Pa, sad - vi vidite šta ćete...
 
Švedski "Empire 21" sviraju neku kombinaciju "radio friendly" melodičnog heavy metala, ali nemojte dozvoliti da vas to zavara - kvaliteta im nikako ne manjka. Tu i tamo neke od pesama na trenutke ostavljaju utisak nečega što ste već čuli, ali ako ste ljubitelji ovakvog "sweet" zvuka, onda ne znam što niste uposlili prste i potražili ih makar na "Jutjubu".