субота, 28. мај 2016.

Nekrst fanzin

Piše: Antonio J.

Ne mogu sebe nazvati osobom koja fanatično prati modernu srpsku fanzinašku scenu, ali mogu reći da je, iako se radi o elektronskom glasilu, fanzin "Nekrst" pronašao pravi način kako da se nametne malo široj publici. Do pisanja ovih redova je objavljeno 5 brojeva u PDF formatu, što je za svaku pohvalu. Neko će reći da to nije nešto posebno, s obzirom da su u pitanju kratke recenzije, ali... Stvari su ipak malo kompleksnije.

Za početak, treba osmisliti naslovnu stranu. Onda, treba izabrati određen broj izdanja iz gomile postojećih o kojima treba pisati. Tu ne mislim na pisanje referata i seciranje svakog minuta svake pesme, već na par što sadržajnijih rečenica koje će čitaocu zagolicati maštu, te će sebi reći: "Hajd' baš da čujem i to čudo". Pa, onda sam izgled svake stranice, uklapanje slike, oblika slova - celokupan dizajn. Deluje prosto, ali i pisanje CV-ja deluje prosto, pa se opet njegova izrada može otegnuti do beskonačnosti.

Uređivački duo koji čine Andrej Romić (glavni urednik i recezent) i stari fanzinaški vuk - Desya Lovorov (tehnički urednik i dizajner), su od samog početka svoju ideju unapređivali tako što su slušali i predloge i zamerke svojih čitalaca i prijatelja. Sa takvim pristupom radu su dobili mogućnost da naprave neku vrstu poluinteraktivnog medija u kome korisnici daju doprinos u kreiranju broja. Veliki plus fanzina je to što nije u pitanju "hermetički" klub, te su otvoreni za aktivniju saradnju sa drugim recezentima, što samo pojačava kvalitet svakog sledećeg broja.

Drugi veliki plus je sam format u kom "Nekrst" izlazi. PDF fajlove možete pregledati preko kompjutera, tableta ili telefona kad god poželite, a i samo "tretiranje" takvog štiva je drugačije. Svima nama se dogodilo da otvorimo neku stranicu, letimično pogledamo napisano i isključimo karticu. Na kraju ne znamo ni šta smo pročitali. Ovako taj fajl stoji negde na hard disku i u slučajevima kada pukne internet konekcija može odlično da posluži u prekraćivanju vremena. Ako je na nekom portabl uređaju, dobro dođe za zabavu dok ste u gradskom prevozu, na primer. Ili dok se bavite egzorcizmom stomačnih demona, khm...

Treći veliki plus - neko je preslušao album nekog benda za koji niste čuli, dostavio vam "YouTube" linkove i tako vam servirao sve lepo upakovano, na tacni (što bi se reklo). Ima li šta bolje?

Svi dosadašnji brojevi se mogu pregledati putem ovog linka:
http://en.calameo.com/subscriptions/5414698