недеља, 17. април 2016.

Sa druge strane globusa #1

Piše: Antonio J.

"Anorma" je melodeath bend iz Indonezije. Njihov prvi album "Hellucination", objavljen 2011. godine, je odličan pokazatelj kako ne treba sa zadrškom i podozrenjem gledati na bendove koji ne dolaze iz "proverenih" zemalja. Iako mi vokal bude na trenutke naporan, sam album nema ni jedne jedine druge falinke. Zaista dobra produkcija, jasna, sirova na momente. Dosta je tu zanimljivih melodija i sekvenci, te mislim da se bilo koji nordijski bend ne bi postideo da potpiše bilo koju od 11 numera koliko ih na izdanju ima.

"Infamy" su svoj drugi album, pod nazivom "Hatremonial", objavili 2010. godine. Ovi indonežani takođe sviraju melodeath, malo tvrđi od svojih sunarodnika, predstavljenih u prethodnom pasusu. Drugačija produkcija, ogoljenija donekle, ali ipak veoma dobra - svaki instrument se čuje odlično, pogotovo vokali koji su odlični. Koliko god melodičnih deonica imali, ipak mnogo više naginju klasičnom death metalu, što je svakako veliki plus. Ni ovaj album nema loših numera, te vam preporučujem da razmrdate prste, pretražite "Youtube" i komšijama ponudite nervni slom sa stilom.

Novi Zeland baš i ne budi asocijacije na nešto što nema veze sa "The Lord of the Rings" franšizom. No, to ne znači da se i tamo ne svira dobar metal, te da nema dobrih bendova. Jedan od njih je "Euphoreon", koji je objavio svoj, za sada jedini, album "Eophoreon" 2011. godine. Ovaj internacionalni dvojac (jedan član je sa Novog Zelanda, drugi je iz Nemačke) je na ovom izdanju predstavio progresivniju verziju melodic death metala. Odlične melodije, rifovi i solaže idu ruku pod ruku sa odličnom produkcijom, tako da pretpostavljam da bi fanovi "Eternal Tears of Sorrow" veoma uživali u onome što se u ovih deset numera može čuti.

Iz Južnoafričke Republike nam dolazi bend "The Broken Result" koji više nije aktivan. U svojoj kratkoj karijeri su objavili samo jedan (ali itekako vredan) album 2010. godine - "Recursive". Njihov zvuk, sem odlične produkcije, karakteriše osetan upliv metalcore-a, ali daleko od toga da ih to čini samo jednim iz mase sličnih bendova. Oni su death metal osnovu pojačali gomilom melodija i metalcore energijom, a sve to upotpunili zanimljivim solažama. Režeći harsh vokal, sa pokojim growl-om samo pojačava utisak i čini finalni proizvod ubitačnim.