уторак, 26. април 2016.

Mudrolije iz Nedođije

Piše: Antonio J.

U poznatom delu galaksije i ptice na grani znaju da se Srbi u sve razumeju, bilo da je to nuklearna fizika, poslastičarstvo, vođenje fudbalske reprezentacije ili politika. Da budemo precizni, u politiku se razumeju najbolje, kao svaki dobri general posle bitke - u tome nam nema ravnog

Zanimljivo je to kako svako ima nešto "pametno" da kaže kada se zdela nađe rasparčana na podu, a njen sadržaj započne jedno divno prijateljstvo sa linoleumom ili parketom. Jeste, trebalo je paziti, ne žuriti i dobro promisliti, tako je, bravo - sve znate. E, baš zato što mislimo da toliko puno znamo se nađemo u slepoj ulici, tok se iza nas nalazi horda gladnih pasa lutalica, neretko besnih. Ima tu i onih od rasne fele, rame uz rame sa takozvanim dodževima. Prava parada raznolikosti.

Uzgred, nismo samo mi takvi - svi "oni drugi" su takvi, svaki narod i svaka nacija za sebe misli da je iznad svih ostalih po nečemu. Neki od njih su pravi šampioni u tome. I svi oni misle da mogu nešto promeniti, samo ako se iz osveste probude njihovi pospani sugrađani. Kao, skupiće se kritična masa, par miliona glava i onda će državna aparatura da se uplaši, spozna greške svoje, pokaje se i prepusti svoja mesta sposobnijima. Lep scenario za loš holivudski film sa ljigavim hepiendom. Jedino što će uspeti jeste da se igraju trulih kobila sa organima reda i sličnih društvenih igara. Trajaće to neko vreme, sve dok se valjano ne podmažu točkovi onih najtvrdokornijih koji u presudnom trenutku pokažu da su ništa do ubogih smrtnika, slabih na šuškanje deviza.

Do sudnjega dana se može upirati prstom na one koji su sedeli i rešili da iskuliraju sve (jer su razočarani celom koncepcijom ove igre, ovog izvrnutog monopola u kome igrač redovno plaća dugove i svoje i tuđe iz svog praznog novčanika) i optuživati ih da je njihova krivica što su se kola slomila. Prava je istina da su veoma često upravo najglasniji kritičari najodgovorniji što se kula od karata slomila. Jer, ništa nije bolje nego okriviti drugoga za ono što si sam uradio. Svako gleda sebe i svoje interese, te je najbolje zaštiti se tako što će drugi ispaštati.