понедељак, 11. јануар 2016.

Eye Wide Shut - Serpents Whisper the Unknown

Piše: Antonio J.

Požarevac je, posle dužeg vremena, konačno uspeo da iznedri novi metal bend ("Eye Wide Shut"), koji je svoje pesme snimio i objavio. Kada na to dodamo činjenicu da oni koji su ostavili kakav-takav diskografski trag ili više ne postoje ili su jednostavno na neodređenoj pauzi, uspeh ovog izdanja (koje je na CD-u i kaseti objavio "Jesboligakurac Records" u decembru 2015. godine) je još veći.
  U nekih skoro pa pola sata imamo prezentovanu simpatičnu sludge / stoner kombinaciju, sa ogoljenom (ne i sirovom) produkcijom koja daje neki poseban šmek izdanju.


Teški rifovi, sladžerski "masni" su prava poslastica za svakog fana ovog žanra. Kakofonija rifova neretko preuzme primat nad ritmom i melodijom, da bi spor tempo najednom presekao anarhičnost tonova.

Vokali mi nisu previše legli, cenim da je u finalnom miksu mogao da im se doda neki fin efekat, pošto zvuče previše "mutno". Takođe bi bilo kul da su dodate ekstremne vokalne deonice u (na primer) "The Atlas Moth" stilu - to bi pojačalo efekat same muzike. No, pošto je ipak u pitanju prvo izdanje (iskreno se nadam - ne i poslednje), progledaću kroz prste to što ima nekih "deja vu" trenutaka, rifova koji previše liče jedni na druge i to što se igralo na "sigurnu kartu", te se nije previše izlazilo iz "školskog šablona" vezanog za žanr.

"Serpents Whisper the Unknown" možete preslušati i besplatno preuzeti sa oficijalne "Bandcamp" stranice benda ili se jednostavno možete oprostiti od jedne dvolitre piva i kupiti CD.