недеља, 10. јануар 2016.

Diablo - Silvër Horizon

Piše: Antonio J.

Finski bend "Diablo" je sa radom počeo još 1995. godine (kao "Diablo Brothers") definišući se kao melodeath bend. U periodu kada su objavili svoj prvi album, u njihovoj muzici su se našli groove i progressive uticaji, koji su pomogli tome da se bend može nazvati unikatnim i da je gotovo nemoguće uporediti ih sa bilo kojim bendom iz žanra. Tokom vremena je progresivni zvuk uzimao primat u odnosu na melodeath i groove, no ne na uštrb kvaliteta i indentiteta koji su stvorili. Njihov poslednji album "Silvër Horizon" (objavljen 30. oktobra 2015. za "Sakara Records") je logični nastavak svega onoga što su radili do 2008. godine i prethodnog izdanja.
 


Ako ste neko ko voli preplitanje više različitih stilova, oštrih rifova, poletnih melodija, gotovo pa veselih solaža i reskog, hrapavog vokala - ne tražite dalje: ovo je album za vas. Da budem iskren, pored novog "Shinedown-a" sam najviše iščekivao novi "Diablo" i mogu reći da sam prezadovoljan. Kada kliknem na "play", album preslušam od početka do kraja. Nema tu pesama koje će se nazvati hitovima, ali nema ni onih koje se mogu preskočiti. Celina je bitna, atmosfera i pogotovo onaj osećaj kada se gotovo naježite dok slušate pojedine delove. Klimanje glavom dok rifovi seku spone sa svime što vas okružuje je neizbežno, kao i držanje ritma stopalom. 

Teško je izabrati pesme koje bih naveo kao favorite, tako da ću napisati samo ovo: "Silvër Horizon" je jedan od pet najboljih metal albuma iz 2015. godine.